Dimecres passat el BLOC va deixar clar que aposta per la participació ciutadana en l’administració local. Així mateix, es va afirmar que “ara és el moment de posar propostes positives i realitzables per al poble de Pego” i va anunciar que “si es torna a presentar a Pego un altre projecte especulatiu similar el vot del BLOC serà NO [...] perquè no és el poble que volem”.
Dimecres passat era el torn del BLOC de Pego per a fer el seu míting central de campanya, un míting amb moltes veus que va encetar la veterana militant de la formació, Elvira Cambrils, qui va tornar a recordar que “nosaltres hem participat en la política municipal des de la inauguració de la democràcia després de la mort del dictador”, puntualitzant que “hem estat sempre a Pego al costat de la gent d’esquerres, progressista, ecologista i, naturalment, valencianista”. Reconeixia Elvira Cambrils, que el BLOC “sempre ha estat una força minoritària”, no obstant, aquest fet no els resta importància, perquè segons Cambrils són “molt importants i molt necessaris. El temps ho demostra. Hem sigut, imprescindibles perquè certes polítiques que fa 30 anys, que 25 anys es consideraven absolutament utòpiques, avui siguen realitat”. Lamentava Cambrils que el BLOC no haja tingut mai “el poder suficient com per a portar a terme els nostres projectes”, ja que governar en coalició “significa que has de cedir i que has de fer, no el que voldries fer, sinó el que podries fer. Per tant, fins ara no hem pogut mostrar allò que podem, que volem, que sabem i que tindríem il•lusió de fer pel nostre poble”.
Elvira Cambrils feia un repàs per algunes de les aportacions del BLOC a la societat pegolina, mostres que “en el seu moment van ser incompreses, objecte de burla, quan no van constituir la repulsa col•lectiva de la gent, quan no, ens vam sentir incompresos i amenaçats per defensar unes idees que, al cap davall, el temps ens ha donat la raó” i detallava que “ens han donat la raó perquè altres partits d’esquerres i fins i tot la mateixa dreta pegolina, les han assumides com a pròpies”. Els exemples: “fa 27 anys des del BLOC es va demanar a l’Ajuntament de Pego que fera les gestions per tal de donar un servei de Planificació Familiar al poble i se’ns va dir que això era com si demanara Pego un aeroport”, “farà 20 anys van proposar ajudar la instal•lació del reg a goteig en tot el terme i ens van dir, sobretot des de la dreta, “que el gotero per als malalts”, quan tres mesos després semblava que els tots els tarongers estaven malalts perquè el terme s’havia omplert de goteig”; “aquesta serà la tercera vegada que en el nostre programa va la proposta d’aconseguir parcel•les de sòl rústic de 5.000 metres que siguen urbanitzables i és que tenim una idea de l’urbanisme diferent a la que tenen el PSOE i el PP, com Ciutadans, doncs bé, ara mateix, en les eleccions actuals, aquesta proposta l’arrepleguen tots els partits, quan nosaltres fa 15 anys que anem dient-ho”.
Apuntava Elvira Cambrils que la gent del BLOC “no entrem a l’Ajuntament com a forma de guanyar-nos la vida. Si anem a l’Ajuntament és perquè tenim il•lusió, tenim il•lusió pel futur. Creem en les propostes i volem treballar per elles”. Abans de presentar la llista del BLOC per a aquestes eleccions, Elvira Cambrils va asseverar, “en el cap i en el cor” que “l’espai electoral de Pego no dóna per a dos partits que siguen nacionalistes i d’esquerres” i és per això que demanava “a la gent que se senta d’esquerres, valencianista, que s’ho pense ben bé abans de llançar el vot, perquè en aquestes eleccions, ens juguem alguna cosa molt important, ens juguem la continuïtat, d’uns partits que són democràtics front a una dreta, malauradament, que continua encara, en males vibracions i no és bo per a la política local que hi haja males vibracions”.
Josep Nadal, nº4 pel BLOC de Pego i candidat per les llistes d’Alacant a les Corts per la coalició Compromís, va plantejar “Compromís com l’única alternativa que hi ha damunt la taula al projecte del PP i del PSOE” i és que a Nadal li tocava parlar del País Valencià i per a fer-ho va decidir parlar de Pego. Afirmava Nadal que “açò s’enfonsa” i introduïa que “els del BLOC” sempre han estat vists com “els que sempre hem tingut postures diferents davant de tot” i recordava la seua postura davant la marjal, davant el PGOU, per a sentenciar que “ara és el moment perquè tot el que s’ha posat damunt la taula ací, tots els projectes de campanar, no han aprofitat absolutament per a res” i per això insistia Nadal que “ara és el moment de posar propostes positives i realitzables per al poble de Pego”.
També entrava Nadal en qüestions més profundes explicant que el pacte per “desbancar Carlos Pascual” va dur a “fer coses que no tens massa gana de fer i de vegades pots arribar a fer coses que no toca fer”. I això és el que molta gent del BLOC considerava que va passar en l’aprovació del camp de golf amb els vots a favor del col•lectiu local. Internament el projecte va comportar “molt de debat” i “després l’assemblea del BLOC, va votar a favor del Pego Golf per només un vot de diferència”. El que va fer que molta gent, entre els que s’incloïa el propi Josep Nadal, van abandonar el BLOC “cabrejats, molt cabrejats”, afirmava i explicava que en 2007 el BLOC va treure els resultats més baixos de la seua història. No obstant, explicava Josep Nadal, “alguna gent hem sabut parlar les coses [...] i hem reflexionat i si es torna a presentar a Pego un altre projecte especulatiu similar el vot del BLOC serà NO [...] perquè no és el poble que volem”.
L’important per a Nadal i per al BLOC, declarava el candidat de Compromís a les Corts per Alacant, és que “estem ací per a dir que SÍ, per a dir que confiem en el nostre poble, que volem donar-li valor a la nostra marjal, a les nostres muntanyes, al nostre terme, que confiem en les associacions de Pego [...]” Feia Nadal un símil entre els joves de 30 que continuen formant-se i educant-se per a aconseguir un futur millor i el BLOC de Pego, perquè assegurava, “eixe és l’esperit que tenim al BLOC de Pego, l’esperit de millorar, perquè quan estem dins el pou l’única manera d’eixir és eixir per nosaltres mateixa”. Manifestava que el programa del BLOC té molta lletra “perquè és el resum d’un programa de govern i és el que volem tirar endavant”. “Són propostes sensates”, les qualificava Josep Nadal.
Lluís Pérez, nº3 de la candidatura del BLOC de Pego és nascut a París, de pares pegolins i com a pegolí no vol que d’altres com els seus pares hagen d’immigrar per buscar un futur millor lluny de casa. Lluís Pérez manifestava estar on està “perquè estic d’acord, perquè compartisc les idees i les propostes que volem dur a terme per als següents quatre anys”. Així mateix, Pérez explicava que vol “col•laborar, treballar i lluitar per este projecte amb totes les meues ganes i il•lusió, perquè en este grup, dóna gust participar; sempre pensant en millorar el benestar de les pegolines i dels pegolins”. I detallava: “ens agradaria tindre uns carrers nets i cuida’ts, no haver de vore zones del poble i del polígon on dóna pena passar, donant una imatge deplorable del poble, pagant la contribució conforme estem pagant-la!. Tampoc entenem que volen obrir més carrers i que hi haja més patis, quan a la vista està, la majoria estan buits i els propietaris no saben que fer d’ells”. Assenyalava Lluís Pérez que aquesta situació haja provocat que “l’Ajuntament haja hagut de dotar de tots els serveis de clavegueram, voreres, enllumenat, sabent el cost que això representa; fer-ho i mantindre-ho”, una inversió que des del BLOC no és considera productiva. El número tres del BLOC treia també a la llum el problema de la seguretat del Polígon, ja que al BLOC no li sembla bé que “alguns hagen de pagar una seguretat privada per a poder gitar-se més tranquils”, per això aposten “per recolzar-los i escoltar les seues inquietuds”.
Continuava Lluís Pérez explicant que el BLOC aposta per fer “que els patis estiguen nets, per raons sanitàries i de riscos d’incendis” que alhora projectarà “una imatge asseada del poble on la ciutadania estiga orgullosa de viure i de treballar en un poble amb il•lusió de futur”. El BLOC també té en compte el contracte del fem i proposa la revisió d’eixe contracte alhora que assenyala que “les instal•lacions ja estan amortitzades i podrem baixar les taxes”. Un altre dels projectes del BLOC és “solventar el problema [dels camins que travessen barrancs o rius] per quan vinguen temporals” i ho qualificava Lluís Pérez com una inversió productiva, ja que el BLOC pensa en que siga gent del poble la que ho duga a terme. Pel que fa a la terra, als camps, el BLOC proposa “trencar l’estacionalitat de la taronja i promoure alternatives de cultiu per a poder treballar tot l’any; votant-nos intermediaris perquè molts propietaris que no tenen feina es puguen guanyar el pa de forma digna”, sentenciava Pérez. Acabava el nº3 de la candidatura del BLOC asseverant que “no prometem la lluna perquè toquem de peus en terra” i ho deia per a assenyalar i recordar que “els recursos de l’Ajuntament els hem de gastar en projectes de profit per a les pegolines i els pegolins. La nostra proposta és aprofitar al màxim els recursos de l’Ajuntament amb projectes que afavoreisquen a la gent de Pego i no gastar-los en burocràcies ni càrrecs de confiança” i per això demanava el vot per al BLOC de Pego.
“Al BLOC són gent que se sent del seu poble. Ens sentim tots molt arrelats a Pego i perquè ens sentim aixina patim, davant la realitat que ens envolta”, declarava Conxa del Ruste, secretària local i nº2 de la candidatura del BLOC de Pego. Detallava del Ruste que la gent del BLOC “patim, per exemple, per la joventut, una part de la nostra joventut que forma part d’una generació que és, probablement, la més preparada de la història [...] però de que servix eixa formació si no hi ha faena? Si no es pot independitzar? La qüestió principal és què fem en esta joventut? Perquè la joventut és desil•lusiona i nosaltres tenim il•lusió pel futur”. Un altre sector que fa patir el BLOC eixa part de la joventut que “davant els retalls en educació i la desmotivació del mercat laboral conforme està ara, deixa els seus estudis sense acabar la secundària”. Davant aquest patiment, el BLOC vol donar respostes, “respostes xicotetes a problemes grans”, apuntava Conxa del Ruste. “Des de la política local [...] ampliarem els Programes de Qualificació Professional i Inserció –PQPI- perquè els xiquets i les xiquetes que estiguen desmotivats tinguen una manera més accessible, motivadora, més pràctica, d’acabar els seus estudis. D’eixa manera després poden continuar fins on vulguen”, sentenciava del Ruste.
Seguint en el jovent plantejava la nº2 del BLOC crear “un Casal de la Joventut, amb locals d’assajos i de reunions [...] perquè tenim una joventut amb moltes iniciatives i mai en la vida han tingut un espai públic”. D’altra banda, també assenyalava Conxa del Ruste que el BLOC també vol “afavorir l’educació per a ajudar l’economia de les famílies”, així el BLOC proposava “augmentar les beques de llibres per a la gent que ho necessite”.
El BLOC també aposta, apuntava la secretària del col•lectiu, per “garantir els serveis públics de tot tipus. Perquè en època de crisi els serveis públics són més necessaris que mai”. Aclaria Conxa del Ruste que “no cal obrir PAIS i recaptar diners per a tindre eixa capacitat pressupostària per a finançar-los”, ja que per al BLOC els serveis públics “són totalment prioritaris” i els pagaran, segons explicava del Ruste, “com hem vingut fent-ho fins ara i millor. Optimitzarem tots els recursos de l’Ajuntament. Tots els pressupostos de l’Ajuntament es poden ajustar i optimitzar. I que eliminarem? Tot allò que no fa falta”. D’altra banda, certificava del Ruste que el BLOC “aposta de manera molt ferma, per la participació de la gent en la política local”.
El candidat a l’alcaldia de Pego pel BLOC tancava l’acte confessant que “la gent d’aquest grup polític m’ha guiat per ser com sóc i la honradesa l’he apresa d’ells”. Reconeixia Àngel Sendra que “són pocs el polítics que volen treballar pel seu poble i per la seua gent”, manifestant que “a tots ens agrada passejar per un poble tranquil, viure còmodament, i ajuntar-se amb la seua gent, però són pocs els que s’involucren en política, pel desgast que això suporta, uns pel seu negoci i altres perquè saben que aquesta és una tasca dura i mal pagada”. Dit això, Àngel Sendra assenyalava directament l’auditori expressant que “nosaltres proposem les polítiques, vosaltres, els pegolins i pegolines, decidiu que vos agrada pel vostre poble, i ho decidiu amb el vostre vot!” I advertia que “un, no es pot queixar de les polítiques d’un partit o d’un altre si no expressa la seua opinió amb el vot.” Àngel Sendra assegurava que “no ens devem quedar a casa, si volem canviar alguna cosa ens hem de moure del silló i anar a votar!!!”. No obstant, demanava una reflexió prèvia “perquè en el poble comencen les polítiques i aquestes continuen cap amunt, cap Alacant i València i més amunt cap a Madrid. I jo vull dir-vos si ací, al poble, ja ens volen enganyar, com anem a deixar que manen per damunt de nosaltres?” Àngel Sendra reconeixia que “a mi no m’agrada la dreta, la seua manera de governar ha sigut desastrosa, el plantejament econòmic s’ha basat en el taulell i en l’amiguisme, i no és la primera vegada que passa en aquest país” i apuntava que “dóna igual que mane PP que PSOE”.
Recordava el candidat a l’alcaldia de Pego pel BLOC que “som valencians, treballadors, tenim una cultura com a poble i des de Madrid no ens poden governar per que allí no estem representats. Les carreteres cap a Madrid als valencians no ens fan profit. Volem camins cap al comerç d’Europa, camins que faciliten la anada i la vinguda de turisme cap a la franja mediterrània. Volem camins que porten als nostres fills a estudiar a l’universitat i no tindre que pagar peatges, volem camins que donen feina als nostres fills d’una manera sostenible. Per a que puguen tindre família i comprar-se una casa”. Front a això, Sendra recordava que “la inversió que ha fet la dreta valenciana durant aquest temps de govern, és de vergonya i ho hem pagat nosaltres dels nostres impostos”.
Centrant-se a Pego, Àngel Sendra es parava en alguns dels punts del programa electoral de la dreta pegolina, aquell que diu “garantizar la devolución de los ingresos indebidos por el IBI” per a desmuntar-lo explicant que “la devolució de l’IBI està marcada per llei i s’ha de tornar vullguen o no. No és una proposta electoral, és una frase populista i enganyosa”, la qualificava el candidat del BLOC de Pego que seguia assenyalant un altre punt del programa electoral del PP, aquell que fa referència a “reducir el coste del equipo de gobierno actual al 50%”. I posava com a exemple que “si per la feina que jo he fet aquestos anys, tan sols cobrant per les assistències, un d’aquestos que es presenten per tindre un jornal ha de cobrar la meitat que jo, promte se n’anirà cap a casa i no es molestarà en assistir a cap ple ni comissió”. Afegia Sendra que “està clar que volen posar-se jornal i és normal per que per a ells cobrar és el primer que s’ha de fer, la faena ja vorem quina és fa”.
Seguia Àngel Sendra amb un altre punt econòmic, l’“aplicación de bonificaciones i incentivos fiscales para empressas i comercios.”, ho feia per a recordar “la seua manera de governar” s’ha de recordar que “els empresaris van haver d’abandonar el seu taller al poble cap a un polígon industrial fet amb molt de carisma, però sense peus ni cap, partit i amb cases pel mig. Sense línia telefònica, redones plenes d'aigua”, assenyalant el candidat del BLOC que, “si el sentit és “ yo te bonifico y tu me abonas”… no hi ha ningú que ho sàpiga fer millor que la dreta en això tenen tratge de mestre”.
Davant aquestes polítiques, el BLOC proposa “qualitat de vida per a totes i tots i participació ciutadana”. D’altra banda, recordava Àngel Sendra que “quan des del BLOC ens ocuparem del cementeri vam fer un monument a la memòria de tots els pegolins que lluitaren a la guerra civil per la democràcia des d’aleshores a Pego es va recuperar la memòria històrica. Hem fet un camp de gespa artificial perquè juguen tots els xiquets i xiquetes de totes les edats i no tant sols el primer equip, donant suport a la pràctica de l’esport. Hem invertit en serveis socials per donar una millor atenció als pegolins i pegolines, i és una regiduria que ens preocupa molt, ja que abraça molts camps que avui en dia estan desassistits i són difícils de solucionar, ja que són moltes les famílies a Pego que ho necessiten. Pensem en l’accesibilitat de les persones amb mobilitat reduïda a les infrastructures tant municipals com privades”. També va nomenar nous projectes que volen dur endavant des del BLOC, “una nova residència, un centre de dia, un centre ocupacional per a persones discapacitades i llocs per activitats culturals i per a les associacions, tot això, és clar que ens fa molta falta a pego i, des del BLOC, si el proper diumenge confieu en nosaltres ho farem”.
Dimecres passat era el torn del BLOC de Pego per a fer el seu míting central de campanya, un míting amb moltes veus que va encetar la veterana militant de la formació, Elvira Cambrils, qui va tornar a recordar que “nosaltres hem participat en la política municipal des de la inauguració de la democràcia després de la mort del dictador”, puntualitzant que “hem estat sempre a Pego al costat de la gent d’esquerres, progressista, ecologista i, naturalment, valencianista”. Reconeixia Elvira Cambrils, que el BLOC “sempre ha estat una força minoritària”, no obstant, aquest fet no els resta importància, perquè segons Cambrils són “molt importants i molt necessaris. El temps ho demostra. Hem sigut, imprescindibles perquè certes polítiques que fa 30 anys, que 25 anys es consideraven absolutament utòpiques, avui siguen realitat”. Lamentava Cambrils que el BLOC no haja tingut mai “el poder suficient com per a portar a terme els nostres projectes”, ja que governar en coalició “significa que has de cedir i que has de fer, no el que voldries fer, sinó el que podries fer. Per tant, fins ara no hem pogut mostrar allò que podem, que volem, que sabem i que tindríem il•lusió de fer pel nostre poble”.
Elvira Cambrils feia un repàs per algunes de les aportacions del BLOC a la societat pegolina, mostres que “en el seu moment van ser incompreses, objecte de burla, quan no van constituir la repulsa col•lectiva de la gent, quan no, ens vam sentir incompresos i amenaçats per defensar unes idees que, al cap davall, el temps ens ha donat la raó” i detallava que “ens han donat la raó perquè altres partits d’esquerres i fins i tot la mateixa dreta pegolina, les han assumides com a pròpies”. Els exemples: “fa 27 anys des del BLOC es va demanar a l’Ajuntament de Pego que fera les gestions per tal de donar un servei de Planificació Familiar al poble i se’ns va dir que això era com si demanara Pego un aeroport”, “farà 20 anys van proposar ajudar la instal•lació del reg a goteig en tot el terme i ens van dir, sobretot des de la dreta, “que el gotero per als malalts”, quan tres mesos després semblava que els tots els tarongers estaven malalts perquè el terme s’havia omplert de goteig”; “aquesta serà la tercera vegada que en el nostre programa va la proposta d’aconseguir parcel•les de sòl rústic de 5.000 metres que siguen urbanitzables i és que tenim una idea de l’urbanisme diferent a la que tenen el PSOE i el PP, com Ciutadans, doncs bé, ara mateix, en les eleccions actuals, aquesta proposta l’arrepleguen tots els partits, quan nosaltres fa 15 anys que anem dient-ho”.
Apuntava Elvira Cambrils que la gent del BLOC “no entrem a l’Ajuntament com a forma de guanyar-nos la vida. Si anem a l’Ajuntament és perquè tenim il•lusió, tenim il•lusió pel futur. Creem en les propostes i volem treballar per elles”. Abans de presentar la llista del BLOC per a aquestes eleccions, Elvira Cambrils va asseverar, “en el cap i en el cor” que “l’espai electoral de Pego no dóna per a dos partits que siguen nacionalistes i d’esquerres” i és per això que demanava “a la gent que se senta d’esquerres, valencianista, que s’ho pense ben bé abans de llançar el vot, perquè en aquestes eleccions, ens juguem alguna cosa molt important, ens juguem la continuïtat, d’uns partits que són democràtics front a una dreta, malauradament, que continua encara, en males vibracions i no és bo per a la política local que hi haja males vibracions”.
Josep Nadal, nº4 pel BLOC de Pego i candidat per les llistes d’Alacant a les Corts per la coalició Compromís, va plantejar “Compromís com l’única alternativa que hi ha damunt la taula al projecte del PP i del PSOE” i és que a Nadal li tocava parlar del País Valencià i per a fer-ho va decidir parlar de Pego. Afirmava Nadal que “açò s’enfonsa” i introduïa que “els del BLOC” sempre han estat vists com “els que sempre hem tingut postures diferents davant de tot” i recordava la seua postura davant la marjal, davant el PGOU, per a sentenciar que “ara és el moment perquè tot el que s’ha posat damunt la taula ací, tots els projectes de campanar, no han aprofitat absolutament per a res” i per això insistia Nadal que “ara és el moment de posar propostes positives i realitzables per al poble de Pego”.
També entrava Nadal en qüestions més profundes explicant que el pacte per “desbancar Carlos Pascual” va dur a “fer coses que no tens massa gana de fer i de vegades pots arribar a fer coses que no toca fer”. I això és el que molta gent del BLOC considerava que va passar en l’aprovació del camp de golf amb els vots a favor del col•lectiu local. Internament el projecte va comportar “molt de debat” i “després l’assemblea del BLOC, va votar a favor del Pego Golf per només un vot de diferència”. El que va fer que molta gent, entre els que s’incloïa el propi Josep Nadal, van abandonar el BLOC “cabrejats, molt cabrejats”, afirmava i explicava que en 2007 el BLOC va treure els resultats més baixos de la seua història. No obstant, explicava Josep Nadal, “alguna gent hem sabut parlar les coses [...] i hem reflexionat i si es torna a presentar a Pego un altre projecte especulatiu similar el vot del BLOC serà NO [...] perquè no és el poble que volem”.
L’important per a Nadal i per al BLOC, declarava el candidat de Compromís a les Corts per Alacant, és que “estem ací per a dir que SÍ, per a dir que confiem en el nostre poble, que volem donar-li valor a la nostra marjal, a les nostres muntanyes, al nostre terme, que confiem en les associacions de Pego [...]” Feia Nadal un símil entre els joves de 30 que continuen formant-se i educant-se per a aconseguir un futur millor i el BLOC de Pego, perquè assegurava, “eixe és l’esperit que tenim al BLOC de Pego, l’esperit de millorar, perquè quan estem dins el pou l’única manera d’eixir és eixir per nosaltres mateixa”. Manifestava que el programa del BLOC té molta lletra “perquè és el resum d’un programa de govern i és el que volem tirar endavant”. “Són propostes sensates”, les qualificava Josep Nadal.
Lluís Pérez, nº3 de la candidatura del BLOC de Pego és nascut a París, de pares pegolins i com a pegolí no vol que d’altres com els seus pares hagen d’immigrar per buscar un futur millor lluny de casa. Lluís Pérez manifestava estar on està “perquè estic d’acord, perquè compartisc les idees i les propostes que volem dur a terme per als següents quatre anys”. Així mateix, Pérez explicava que vol “col•laborar, treballar i lluitar per este projecte amb totes les meues ganes i il•lusió, perquè en este grup, dóna gust participar; sempre pensant en millorar el benestar de les pegolines i dels pegolins”. I detallava: “ens agradaria tindre uns carrers nets i cuida’ts, no haver de vore zones del poble i del polígon on dóna pena passar, donant una imatge deplorable del poble, pagant la contribució conforme estem pagant-la!. Tampoc entenem que volen obrir més carrers i que hi haja més patis, quan a la vista està, la majoria estan buits i els propietaris no saben que fer d’ells”. Assenyalava Lluís Pérez que aquesta situació haja provocat que “l’Ajuntament haja hagut de dotar de tots els serveis de clavegueram, voreres, enllumenat, sabent el cost que això representa; fer-ho i mantindre-ho”, una inversió que des del BLOC no és considera productiva. El número tres del BLOC treia també a la llum el problema de la seguretat del Polígon, ja que al BLOC no li sembla bé que “alguns hagen de pagar una seguretat privada per a poder gitar-se més tranquils”, per això aposten “per recolzar-los i escoltar les seues inquietuds”.
Continuava Lluís Pérez explicant que el BLOC aposta per fer “que els patis estiguen nets, per raons sanitàries i de riscos d’incendis” que alhora projectarà “una imatge asseada del poble on la ciutadania estiga orgullosa de viure i de treballar en un poble amb il•lusió de futur”. El BLOC també té en compte el contracte del fem i proposa la revisió d’eixe contracte alhora que assenyala que “les instal•lacions ja estan amortitzades i podrem baixar les taxes”. Un altre dels projectes del BLOC és “solventar el problema [dels camins que travessen barrancs o rius] per quan vinguen temporals” i ho qualificava Lluís Pérez com una inversió productiva, ja que el BLOC pensa en que siga gent del poble la que ho duga a terme. Pel que fa a la terra, als camps, el BLOC proposa “trencar l’estacionalitat de la taronja i promoure alternatives de cultiu per a poder treballar tot l’any; votant-nos intermediaris perquè molts propietaris que no tenen feina es puguen guanyar el pa de forma digna”, sentenciava Pérez. Acabava el nº3 de la candidatura del BLOC asseverant que “no prometem la lluna perquè toquem de peus en terra” i ho deia per a assenyalar i recordar que “els recursos de l’Ajuntament els hem de gastar en projectes de profit per a les pegolines i els pegolins. La nostra proposta és aprofitar al màxim els recursos de l’Ajuntament amb projectes que afavoreisquen a la gent de Pego i no gastar-los en burocràcies ni càrrecs de confiança” i per això demanava el vot per al BLOC de Pego.
“Al BLOC són gent que se sent del seu poble. Ens sentim tots molt arrelats a Pego i perquè ens sentim aixina patim, davant la realitat que ens envolta”, declarava Conxa del Ruste, secretària local i nº2 de la candidatura del BLOC de Pego. Detallava del Ruste que la gent del BLOC “patim, per exemple, per la joventut, una part de la nostra joventut que forma part d’una generació que és, probablement, la més preparada de la història [...] però de que servix eixa formació si no hi ha faena? Si no es pot independitzar? La qüestió principal és què fem en esta joventut? Perquè la joventut és desil•lusiona i nosaltres tenim il•lusió pel futur”. Un altre sector que fa patir el BLOC eixa part de la joventut que “davant els retalls en educació i la desmotivació del mercat laboral conforme està ara, deixa els seus estudis sense acabar la secundària”. Davant aquest patiment, el BLOC vol donar respostes, “respostes xicotetes a problemes grans”, apuntava Conxa del Ruste. “Des de la política local [...] ampliarem els Programes de Qualificació Professional i Inserció –PQPI- perquè els xiquets i les xiquetes que estiguen desmotivats tinguen una manera més accessible, motivadora, més pràctica, d’acabar els seus estudis. D’eixa manera després poden continuar fins on vulguen”, sentenciava del Ruste.
Seguint en el jovent plantejava la nº2 del BLOC crear “un Casal de la Joventut, amb locals d’assajos i de reunions [...] perquè tenim una joventut amb moltes iniciatives i mai en la vida han tingut un espai públic”. D’altra banda, també assenyalava Conxa del Ruste que el BLOC també vol “afavorir l’educació per a ajudar l’economia de les famílies”, així el BLOC proposava “augmentar les beques de llibres per a la gent que ho necessite”.
El BLOC també aposta, apuntava la secretària del col•lectiu, per “garantir els serveis públics de tot tipus. Perquè en època de crisi els serveis públics són més necessaris que mai”. Aclaria Conxa del Ruste que “no cal obrir PAIS i recaptar diners per a tindre eixa capacitat pressupostària per a finançar-los”, ja que per al BLOC els serveis públics “són totalment prioritaris” i els pagaran, segons explicava del Ruste, “com hem vingut fent-ho fins ara i millor. Optimitzarem tots els recursos de l’Ajuntament. Tots els pressupostos de l’Ajuntament es poden ajustar i optimitzar. I que eliminarem? Tot allò que no fa falta”. D’altra banda, certificava del Ruste que el BLOC “aposta de manera molt ferma, per la participació de la gent en la política local”.
El candidat a l’alcaldia de Pego pel BLOC tancava l’acte confessant que “la gent d’aquest grup polític m’ha guiat per ser com sóc i la honradesa l’he apresa d’ells”. Reconeixia Àngel Sendra que “són pocs el polítics que volen treballar pel seu poble i per la seua gent”, manifestant que “a tots ens agrada passejar per un poble tranquil, viure còmodament, i ajuntar-se amb la seua gent, però són pocs els que s’involucren en política, pel desgast que això suporta, uns pel seu negoci i altres perquè saben que aquesta és una tasca dura i mal pagada”. Dit això, Àngel Sendra assenyalava directament l’auditori expressant que “nosaltres proposem les polítiques, vosaltres, els pegolins i pegolines, decidiu que vos agrada pel vostre poble, i ho decidiu amb el vostre vot!” I advertia que “un, no es pot queixar de les polítiques d’un partit o d’un altre si no expressa la seua opinió amb el vot.” Àngel Sendra assegurava que “no ens devem quedar a casa, si volem canviar alguna cosa ens hem de moure del silló i anar a votar!!!”. No obstant, demanava una reflexió prèvia “perquè en el poble comencen les polítiques i aquestes continuen cap amunt, cap Alacant i València i més amunt cap a Madrid. I jo vull dir-vos si ací, al poble, ja ens volen enganyar, com anem a deixar que manen per damunt de nosaltres?” Àngel Sendra reconeixia que “a mi no m’agrada la dreta, la seua manera de governar ha sigut desastrosa, el plantejament econòmic s’ha basat en el taulell i en l’amiguisme, i no és la primera vegada que passa en aquest país” i apuntava que “dóna igual que mane PP que PSOE”.
Recordava el candidat a l’alcaldia de Pego pel BLOC que “som valencians, treballadors, tenim una cultura com a poble i des de Madrid no ens poden governar per que allí no estem representats. Les carreteres cap a Madrid als valencians no ens fan profit. Volem camins cap al comerç d’Europa, camins que faciliten la anada i la vinguda de turisme cap a la franja mediterrània. Volem camins que porten als nostres fills a estudiar a l’universitat i no tindre que pagar peatges, volem camins que donen feina als nostres fills d’una manera sostenible. Per a que puguen tindre família i comprar-se una casa”. Front a això, Sendra recordava que “la inversió que ha fet la dreta valenciana durant aquest temps de govern, és de vergonya i ho hem pagat nosaltres dels nostres impostos”.
Centrant-se a Pego, Àngel Sendra es parava en alguns dels punts del programa electoral de la dreta pegolina, aquell que diu “garantizar la devolución de los ingresos indebidos por el IBI” per a desmuntar-lo explicant que “la devolució de l’IBI està marcada per llei i s’ha de tornar vullguen o no. No és una proposta electoral, és una frase populista i enganyosa”, la qualificava el candidat del BLOC de Pego que seguia assenyalant un altre punt del programa electoral del PP, aquell que fa referència a “reducir el coste del equipo de gobierno actual al 50%”. I posava com a exemple que “si per la feina que jo he fet aquestos anys, tan sols cobrant per les assistències, un d’aquestos que es presenten per tindre un jornal ha de cobrar la meitat que jo, promte se n’anirà cap a casa i no es molestarà en assistir a cap ple ni comissió”. Afegia Sendra que “està clar que volen posar-se jornal i és normal per que per a ells cobrar és el primer que s’ha de fer, la faena ja vorem quina és fa”.
Seguia Àngel Sendra amb un altre punt econòmic, l’“aplicación de bonificaciones i incentivos fiscales para empressas i comercios.”, ho feia per a recordar “la seua manera de governar” s’ha de recordar que “els empresaris van haver d’abandonar el seu taller al poble cap a un polígon industrial fet amb molt de carisma, però sense peus ni cap, partit i amb cases pel mig. Sense línia telefònica, redones plenes d'aigua”, assenyalant el candidat del BLOC que, “si el sentit és “ yo te bonifico y tu me abonas”… no hi ha ningú que ho sàpiga fer millor que la dreta en això tenen tratge de mestre”.
Davant aquestes polítiques, el BLOC proposa “qualitat de vida per a totes i tots i participació ciutadana”. D’altra banda, recordava Àngel Sendra que “quan des del BLOC ens ocuparem del cementeri vam fer un monument a la memòria de tots els pegolins que lluitaren a la guerra civil per la democràcia des d’aleshores a Pego es va recuperar la memòria històrica. Hem fet un camp de gespa artificial perquè juguen tots els xiquets i xiquetes de totes les edats i no tant sols el primer equip, donant suport a la pràctica de l’esport. Hem invertit en serveis socials per donar una millor atenció als pegolins i pegolines, i és una regiduria que ens preocupa molt, ja que abraça molts camps que avui en dia estan desassistits i són difícils de solucionar, ja que són moltes les famílies a Pego que ho necessiten. Pensem en l’accesibilitat de les persones amb mobilitat reduïda a les infrastructures tant municipals com privades”. També va nomenar nous projectes que volen dur endavant des del BLOC, “una nova residència, un centre de dia, un centre ocupacional per a persones discapacitades i llocs per activitats culturals i per a les associacions, tot això, és clar que ens fa molta falta a pego i, des del BLOC, si el proper diumenge confieu en nosaltres ho farem”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada