El candidat a la Presidència de la Generalitat Valenciana per la Coalició Compromís, Enric Morera, ha presentat este migdia en la Societat Coral El Micalet les propostes que porten en el programa autonòmic BLOC-Iniciativa-Verds en matèria de cultura. En concret, la trobada ha estat per a parlar amb cantants i representants de grups de música en valencià, i també amb editors, escriptors i creadors.
Segons Morera, “amb els diferents governs del PP, la creació en valencià en qualsevol camp artístic ha trobat més impediments i ajudes, malgrat tindre ara un panorama musical en valencià potent, amb molts seguidors i que no s’havia conegut en la història”. Per això, la Coalició Compromís ha reunit en un lloc tan emblemàtic com és la seu de la Societat Coral El Micalet a cantants, músics i creadors per a explicar-los que amb Compromís, “és possible la difusió del treball dels artistes valencians, que no solen eixir en Canal 9 mai i d’una manera molt residual en les ràdios públiques”.
Segons Morera, “nosaltres tenim una especial sensibilitat per la música en valencià, sempre hem donat tot el nostre suport al Col·lectiu Ovidi Montllor i ho anem a continuar fent amb més força després del 22 de maig, tant en l’àmbit local com des de l’administració valenciana”.
En el marc d’eixa trobada, el candidat a la Presidència de la Generalitat per la coalició valencianista, progressista i ecologista ha anunciat la incorporació a la llista autonòmica del cantant pegolí Josep Nadal, del conegut grup de música en valencià La Gossa Sorda, qui anirà en la candidatura de la circumscripció per Alacant i també participarà en la llista del BLOC-Compromís per Pego. Morera ha agraït en persona a Nadal la seua decisió, “perquè demostra que la seua valentia en defensar les seues idees i la música en valencià va més enllà del plànol artístic i per això participa en les nostres candidatures, perquè vol ser part activa d’eixe canvi urgent que necessita la societat valenciana”, segons Morera.
Els compromisos en matèria cultural de la coalició són:
1. Dotar de suport econòmic adequat a les activitats de promoció i ús del valencià impulsades pels diferents col·lectius i entitats (associacions musicals, excursionistes, esportives, artístiques, etc.)
2. Impulsar decididament una indústria cultural valenciana com a sector productiu de valor afegit. Crear l’Institut Valencià d'Indústries Culturals per executar les polítiques en aquest sentit, que han de prestar especial atenció a l'ús i foment del valencià.
3. Complir els preceptes de la Llei de creació de Ràdio Televisió Valenciana perquè l’ens exercisca el seu paper de normalització lingüística i motor de la indústria cultural valenciana en llengua pròpia.
4. Garantir la plena valencianització de Ràdio Televisió Valenciana i de les connexions territorials que realitzen la resta de televisions i ràdios, tant públiques com privades.
5. Incentivar l’ús del valencià en els mitjans de comunicació.
6. Aconseguir que les emissions dels mitjans de comunicació de tot l’àmbit lingüístic siguen accessibles des de qualsevol punt del territori.
7. Donar suport a l’edició del llibre en valencià.
8. Promoure campanyes per incentivar la lectura en valencià.
9. Donar suport a les empreses de producció i distribució audiovisual en valencià.
11. Crear circuits culturals d'exposició de productes culturals en valencià en àmbits com el cinema, la música, el teatre i altres activitats a tot el territori, fomentant la col·laboració entre programadors públics i privats.
12. Donar suport a l'edició de música en valencià.
13. Donar suport a l'exhibició de teatre en valencià.
14. Incentivar la creació de productes culturals en valencià en qualsevol suport tecnològic.
15. Política cultural amb més cohesió, més coneixement, més creació i més concertació.
16. Valoritzar els elements culturals i lúdics de les festes, facilitant la producció d’espectacles i altres elements vinculats a les activitats festives així com les bandes de música.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada